Aer conditionat. Incalzire rezidentiala. Comparatie cu sistemele clasice de incalzire
- Ciprian
- Jul 19, 2017
- 3 min read
Cu totii stim ca cele mai mari cheltuieli apar in sezonul rece, odata cu punerea in functiune a sistemului de incalzire a casei.
In functie de tipul de combustibil/energie folosit avem: incalzire cu gaz metan, incalzire cu combustibil solid (lemn, carbune, brichete, peleti etc), incalzire cu curent electric, incalzire cu GPL, cu ulei, cu motorina.
Ne vom referi la sistemele de incalzire cu gaz metan, combustibil solid (lemn, brichete, peleti) si curent electric, cele mai folosite la noi.
Ca sa putem face o comparatie vom lua ca exemplu o casa de 100 mp, bine izolata, cu o inaltime a camerelor de 2,8 m.
Necesarul termic (aproximativ) il vom considera ca fiind 100x2,8x40=11,2 kwh. Extrapoland ajungem la un necesar de 2600 kwh/luna. Calculele sunt aproximative, necesarul termic il folosim doar ca si numitor comun pentru a putea trage o concluzie cat mai realista.
Pentru cei care folosesc gazul metan, costul pentru cei 2600 kwh, la un pret de 0,15 lei/kwh este de 390 lei/luna (exclusiv apa calda menajera). Costul lunar este in acest caz influentat si de calitatea gazului, presiunea pe instalatie, regularizari etc.
Costul in cazul folosirii lemnului in centrale clasice (randament maxim 80%) este dat atat de costul lemnului din anumite zone, cat si de umiditate, esenta, dimensiunea la care este taiat etc. Vom considera un pret mediu de 0,4 lei/kg lemn (200 lei metrul ster, 500 kg/metru ster), lemn taiat de cel putin 6 luni, uscat la 25%, cu o energie de 4 kwh/kg.
Pretul obtinut astfel per kwh este 0,4/4x1,2= 0,12 lei/kwh (unde 1,2 este costul pierderii de randament la 80%). In realitate costul kwh poate varia in sensul cresterii cu 20-30% functie de umiditatea lemnului, randamentul centralei, esenta lemnului.
Costul pentru cei 2600 kwh in cazul folosirii lemnului este deci 312 lei/luna.
In cazul folosirii curentului electric pentru incalzirea locuintei pot fi mai multe variante, vom considera doua variante principale: sisteme pur electrice (incalzire pardoseala, convectoare, radiatoare) si sisteme care functioneaza cu electricitate dar extrag energie termica din alte surse (pompe de caldura).
In cazul sistemelor pur electrice randamentul este 100%, deci costul ptr cei 2600 kwh, la un pret de 0,6lei/kwh este de 1560 lei, fiind printre cele mai scumpe surse de incalzire la ora actuala.
In cazul pompelor de caldura, randamentul fiind supra-unitar, costul pentru necesarul termic dat este considerabil mai mic decat cel pur electric.
Vom lua in calcul pompele de caldura aer-aer (aparatele de aer conditionat de tip inverter), pompele de caldura sol-apa sau apa-apa avand preturi prohibitive, cu perioade de amortizare fata de sistemele clasice foarte mari, de ordinul zecilor de ani.
Incalzirea cu aer conditionat (AC) tip inverter devine foarte interesanta din punct de vedere al costurilor lunare, dar si al costurilor initiale de achizitionare si montaj, plus posibilitatea folosirii lor si in anotimpul cald pentru racire.

Majoritatea AC inverter au un SCOP = 4 (coeficient sezonier de performanta pentru incalzire), adica in perioada rece pentru fiecare kwh de electricitate consumat dau in medie 4kwh termici, functionand la temperaturi exterioare de pana la -25-30 grade, cu un COP peste 2. Exista chiar echipamente AC cu SCOP peste 5, dar ne vom rezuma la majoritatea cu SCOP=4, deci un cost per kwh=0,15 lei.
Pentru necesarul nostru de 2600 kwh costul lunar s-ar ridica la 390 lei/luna. Precizam ca in perioadele cu temperaturi exterioare de peste 0 grade, coeficientul de performanta poate ajunge la 6-7, costul per kwh ajunge la 0,09lei, deci costul lunar cu incalzirea poate ajunge in aceste conditii la 250 lei/luna, iar daca luam in considerare si faptul ca odata cu cresterea temperaturii exterioare scade necesarul termic al casei, costul real cu incalzirea cu AC poate scadea sub 200 lei/luna.
Folosind un sistem de incalzire clasic pe gaz sau lemn alternativ cu incalzirea cu AC atunci cand temperaturile exterioare sunt pozitive se pot face economii insemnate, dar si o crestere a confortului in special pentru cei cu centrale pe combustibil solid (disconfort dat de curatarea cazanului, alimentarea pe timpul noptii, pregatirea lemnelor etc).
Concluzia este: Un sistem de incalzire cu aparate de aer conditionat de tip inverter poate constitui o alternativa viabila si economica , in special in zonele in care nu exista retea de gaze naturale
Ciprian : 0740009965
Comments